Mai mult de 100 de triburi trăiesc izolate complet de societate
Astăzi, suntem mai conectați ca niciodată. Totuși, există grupuri de oameni care încă trăiesc complet izolate de societatea globalizată.
E imposibil să stabilim exact câte astfel de triburi există, dar organizații precum Survival International estimează că e vorba de mai mult de 100, peste tot în lume. Din păcate, chiar dacă au ales acest stil de viață, culturile le sunt puse în pericol din cauza defrișării și poluării. Survival International, Fundația Națională Indiană și alte grupuri similare caută modalități de a le proteja în fața tuturor pericolelor, fără a interfera prea mult cu ele.
Unele dintre triburi trăiesc în junglele din Asia de Sud-Est, iar regiunea Papua de Vest din Indonezia ar adăposti mai mult de 40. Totuși, e greu să fie stabilite numere fixe, pentru că guvernul indonezian limitează foarte mult activitatea jurnaliștilor și organizațiilor pentru drepturile omului. Un alt loc în care trăiesc astfel de grupuri ar fi Insulele Andaman și, din câte se știe până acum, cele mai multe se află în pădurile amazoniene ale Americii de Sud. Exploatările forestiere ilegale din Amazon ridică un risc imens pentru indigenii din regiune, iar asta i-a determinat chiar să confrunte oamenii în semn de protest.
În partea nordică a oceanului Indian, în golful Bengal, se găsesc Insulele Andaman. Insula North Sentinel, parte a acestui arhipelag, se remarcă prin faptul că aici trăiesc câteva sute de oameni ce formează ultimul trib preneolitic din lume. Sentinelezii, aşa cum sunt numiţi membrii acestei civilizaţii, reprezintă cel mai izolat trib din lume.
Civilizaţia sentineleză se încadrează, din punct de vedere tehnologic, în categoria celor din epoca de piatră. Sentinelezii sunt singura populaţie de pe Terra care păstrează un stil de viaţă paleolitic, traiul lor depinzând de cules, vânătoare şi pescuit. Conform unor relatări, pot curăţa nucile de cocos cu dinţii şi pescuiesc cu suliţe şi arcuri cu săgeţi. Aceste instrumente sunt folosite şi pentru a vâna porcii mistreţi, țestoasele şi varanii care trăiesc pe insulă. Agricultura, în schimb, le este străină, potrivit Descoperă.
Sentinelezii au construit canoe pe care le folosesc pentru a se deplasa în apele puţin adânci din apropiere de mal, însă acestea nu sunt dotate cu vâsle. Propulsia se realizează prin împingere cu prăjini. Sentinelezii folosesc focul, pe care-l ascund şi îl păzesc cu străşnicie, pentru că nu ştiu să-l obţină. Limba lor este unică în lume şi nu seamănă nici măcar cu cele vorbite în restul arhipelagului Andaman. Dincolo de acest lucru, nu se cunoaşte nimic despre sentineleză.
Trilokinath Pandit este singurul antropolog care a reuşit să pătrundă în cultura sentineleză, spulberând multe mituri concepute de britanicii şi indienii care au colonizat arhipelagul Andaman. El le-a explicat acestora că triburile de etnie Negrito (cum sunt numite toate triburile indigene din Andaman şi Nicobar) nu sunt „maimuţe care trăiesc ca animalele”, cum erau consideraţi sentinelezii.
Astfel, sentinelezii nu sunt canibali şi nici excesiv de violenţi – „sunt doar precauţi, vor să se apere de străini”. Stilul lor de viaţă a rămas în epoca de piatră pentru că, cel mai probabil, nu a fost nevoie ca acesta să evolueze.
Guvernul brazilian are în plan să protejeze aceste triburi verificând de la distanță, cu ajutorul pasajelor supraterane, dacă și-au mutat locul sau dacă le este exploatat pământul ilegal. Evident, aducerea lor în contact direct cu civilizația globalizată nu e o opțiune bună, din mai multe motive. Unul dintre cele mai relevante ar fi faptul că ar fi foarte susceptibili la boli.